WordPress 5.8 in het kort
Met WordPress 5.8 komt een heel aantal nieuwe functies waaronder; Full Site Editing, Guttenberg Block Patterns en WebP afbeeldingen. Een aantal functies zullen niet dagelijks door iedereen gebruikt gaan worden, maar voor de gebruikers die gebruik maken van WordPress thema’s en die het belang zien van een snelle website, is dit een super update.
De belangrijkste nieuwe functie, zeker voor gebruikers die bezig zijn met de prestaties van hun sites, is de ondersteuning van het WebP-formaat. Hier keek ik zelf ook enorm naar uit.
Full Site Editing
De visie achter Full Site Editing is om een verzameling tools en functies te bieden waarmee WordPress-gebruikers hun gehele website kunnen bouwen met blokken. Met de “Full Site Editing” functies komen veel blokken beschikbaar om elk element op de pagina te maken, van navigatiemenu’s tot branding, sidebarwidgets, sjablonen en nog veel meer.
Guttenberg deed al veel, maar met deze nieuwe functies stel je in een handomdraai je website helemaal in, zoals jij dat wil. Het verschilt natuurlijk wel per thema hoe dit werkt en wat de uitkomst is.
Guttenberg Block Patterns
Het was natuurlijk al mogelijk om herbruikbare blokken aan te maken binnen je website en in te laden via Guttenberg, maar nu is het ook mogelijk om met custom code blokken toe te voegen aan je Guttenberg bibliotheek óf door gebruik te maken van de bibliotheek van WordPress. Hier een aantal voorbeelden van mooie block patterns. Waar het op neer komt, is dat je met deze nieuwe versie van WordPress, heel eenvoudig en overal op je website voorgedefinieerde blokken kunt toevoegen. Blokken die je zelf samenstelt of die je download van WordPress zelf.
WebP afbeeldingen gebruiken op je website?
Dat kan nu eindelijk! Hoe tof is dat!?
Vanwege veiligheidsredenen binnen Worpdress, is het standaard niet mogelijk om gebruik te maken van WebP afbeeldingen. Vanaf deze nieuwe versie is dat wel het geval en daar zijn wij (developers) heel erg blij mee. Waarom? Omdat een WebP afbeeldingen (next-gen web images) tot ongeveer 20% kleiner in bestandsgrootte zijn, een betere compressie geven waardoor de kwaliteit minder snel omlaag gaat dan een JPEG afbeelding en je website uiteindelijk tot 20% sneller kan zijn. Dit is natuurlijk wel pas als je alle afbeeldingen, zo optimaal mogelijk hebt overgezet naar WebP en hierbij ook rekening houdt met alle andere snelheid-optimalisaties van je website.
WebP is een bestandsformaat dat door het web performance team van Google tot stand is gebracht. Het is ontwikkeld als alternatief voor .jpeg, .png en .gif bestanden en ondersteund een goede compressie, transparantie en animaties.
JPG / JPEG / PNG afbeeldingen omzetten naar WebP? Dat is vrij eenvoudig met online convertors. Zelf gebruik ik meestal de tool van Cloudconvert. Ideaal en snel in gebruik. Het zet je afbeeldingen eenvoudig om naar de moderne WebP.
Benieuwd wat het gebruik van WebP afbeeldingen betekend voor je website snelheid? De ontwikkelaars van Wordfence hebben sinds kort een nieuwe sitespeed tool uitgebracht. FastOrSlow.com is een eenvoudige performance tool om je snelheid en optimalisatie te testen. Net zoals Pagespeed van Google dit doet, meet je hiermee je sitesnelheid en optimalisatie. Met een gemiddelde website, die gebruik maakt van JPEG bestanden, kun je vrij eenvoudig een snelheidswinst halen van 20%. Dit is zeker voor je websitescore een dikke bonus.
Updaten WordPress website
Ben je geïnteresseerd in de nieuwe WordPress versie en kun je niet wachten om het te installeren? Wacht dan nog heel even… Update nooit zomaar even je website. Zeker met grote updates zoals deze, is het belangrijk om te controleren of je website wel kan draaien op deze nieuwe versie. Werkt de website nog zoals het moet met de nieuwe versie en werkt je thema nog wel goed samen met WordPress 5.8? Dat zijn dingen om rustig uit te zoeken.
Hoe je dat doet? Je kunt het beste beginnen met een complete backup van je website. Dit kan heel vaak bij je hostingpartij of je kunt gebruik maken van een WordPress backup plugin, zoals Duplicator. Update WordPress nooit zonder een complete backup. Het kan namelijk voorkomen dat je server, thema of plugins niet samen kunnen werken met de nieuwe versie. In het ergste geval kan dit ervoor zorgen dat je website niet meer te gebruiken is. Zonder backup wordt het dan een heel lastig verhaal.
Twijfel je of wil je de update zelf niet doorvoeren? Trek gerust aan de bel en ik help je graag.
Benieuwd naar alle nieuwe functies van WordPress 5.8? Kinsta schreef er een uitgebreide blog over.
We zeggen helaas wel “vaarwel” tegen Internet Explore 11 met WordPress 5.8…
Maar ach, wie gebruikt dat nog? 🙂